Kuruyemiş Hakkında Faydalı Bilgiler

24 Nisan 2014 Perşembe

Tavşanlı Leblebisi

TAVŞANLI LEBLEBİSİ

                               Tavşanlı Leblebisinin mazisi 400 – 450 yıl öncelere dayanır. Murat Gazi’nin ölümünden 180 sene kadar sonra, Arnavut bir ustadan leblebi yapımını öğrenen Tavşanlılı bir usta, leblebi yapımını Tavşanlı’ya getirir. Zaten bu yörenin nohutları daha önceleri leblebi yapımında kullanılmaktaymış, böylece ustanın buraya gelmesiyle leblebicilik bu yörenin en iyi mesleklerinden biri olur. Çok sayıda zanaatkar yetişir bu havalide. 1920 – 1935 yılları arasında işin ehli ustalarca yetiştirilen gençler uzun yıllar süren çıraklık ve kalfalık dönemlerinden sonra belli bir sınava tabi tutularak, eğer kazanırsa peşkir kuşandırılarak usta yapılmışlardır. Böylelikle leblebicilik mesleği gençler arasında büyük rağbet görmeye başlamış ve çok iyi ustalar yetişmiştir.
                Tavşanlı adının da TAV-I-ŞANLI sözünden geldiği rivayet edilir. Ülkenin en iyi tavlanmış nohutları burada üretilmesinden dolayı bu ismin yani Tavşanlı isminin verildiği söylenir.
                Her ne şekilde olursa olsun leblebinin kaynağı Tavşanlı’dır. Bu bir gerçek. Ama zamanında yeterince tanıtılmadığı için başka isimlerle anılmış leblebimiz. Artık bu gün bu problem ortadan kalkmıştır. Tavşanlı leblebisi artık uluslar arası alanda ödüllere layık görülmektedir. 2003 yılında Paris Uluslar Arası Kalite ödülü almıştır.
                Bu gün 43 ten fazla çeşit leblebi üretilmektedir. Tavşanlı’da bu işten yüzlerce aile geçimini sağlamaktadır. Tavşanlı merkezde de büyük leblebi imalatçıları bulunmaktadır. Bu gün Türkiye’nin dört bir yerinde, başta Çorum, Gaziantep, Konya, İstanbul gibi merkezlere işlenmemiş olarak leblebi gönderilmektedir. Fakat gerçek olan şu; gerçek ve en kaliteli leblebi Tavşanlı’da üretilmektedir.
Dilerseniz bu şirin ilçe tavşanlının leblebilerine www.leblebihane.com ' dan ulaşabilir alışveriş yapabilir ürünlerimizi tadabilirsiniz.. Haydi gelin tavşanlının kalitesini hep birlikte test edelim.. Bu güzel kuruyemişlere ve leblebilerin tadına hep birlikte bakalım..
www.leblebihane.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder