Kuruyemiş Hakkında Faydalı Bilgiler

10 Ekim 2018 Çarşamba

Kuru Eriğin Faydaları

KURU ERİĞİN FAYDALARI NELERDİR ?

Birçoğumuz için erik denmesi ağzımızın sulanmasına yetiyor. Fakat nedense kuru erikten pek haberdar değiliz. Kuru erik, temelde herhangi bir fermantasyon süreci olmadan güneşte doğal olarak kurutulmuş erik çeşididir. Bugüne kadar test edilen hiçbir meyve ve ya da kurutulmuş ot, kemik sağlığı üzerinde kuru eriğin gösterdiği etkiyi göstermemiştir. Elbette tüm meyve ve sebzelerin beslenme üzerinde olumlu etkileri var ancak kemik sağlığı açısından bu meyve olağanüstü! Kuru erik mucizesi bununla sınırlı değil.

İşte kuru eriğin muhteşem faydalarının listesi!



1. Kuru Erik ile Tanışın

Buruşuk ve mütevazi bu meyve; şaşırtıcı bir biçimde lif ve potasyum, demir ve retinol de dahil olmak üzere vitamin ve minerallerden oluşmuş bir enerji deposudur. Kuru erik, K vitamini açısından zengindir ve beta-karoten içerir. Sadece küçük bir kase kuru erik; önerilen günlük K vitamini alımının % 87’sini, çoğu B vitamininin % 20’sinden fazlasını, kalsiyumun % 8’ini ve potasyumun % 27’sini sağlar.



2. Kalp Sağlığı

Kuru erik içerisindeki yüksek potasyum, kalp ve sinir tepkisinin düzgün çalışmasını sağlayan en önemli mineral. Günlük potasyum alımı düşük kan basıncına yardımcı olur, baş dönmesi, kalp rahatsızlığı, kalp krizi ve felç gibi problemlerin riskini azaltır.



3. Kabızlığı Azaltır

Kuru eriği yıllardır insanların tercih etmesinin en büyük sebebi popüler bir yardımcı sindirim sistemi olmasıdır. Kuru erik, vücudun yiyecekleri doğru bir şekilde sindirmesi için kabızlığı hafifletir ve düzenli bağırsak hareketlerine de yardımcı olur. Kuru erikle hazırlanmış bisküvi ve dumanı üzerinde tüten bir kek düşünün. Nefis oldu nefis!



4. Sağlıklı Saçlar

Demir eksikliği saç dökülmesine, kurumasına ve saç renginin bozulmasına neden olabilir. Erik, saçlarınızın genel sağlığına katkıda bulunan ve sayısız faydalar sunan mükemmel bir demir kaynağıdır. Kuru eriğin lezzet kattığı tatlı ve çikolata da kullanabilirsiniz.



5. Cilt İçin Harika

Kuru erikte bulunan vitamin ve mineraller, sağlıklı cildi korumaya yardımcı olur. Bu mütevazi meyve aynı zamanda yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olur ve kırışıklıkların gelişimini geciktirir.



6. Antioksidanın Güç Merkezi

Yaban mersini antioksidan ölçeği olarak çok yüksektir ancak şaşırtıcı derece de kuru erik daha da yüksektir. Boston’daki Tufts Üniversitesi‘nden araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, kuru erikleri, antioksidan kapasitesi bakımından 1. gıda olarak seçti.

Erikler, antioksidan olarak işlev gören manganez, demir ve bitki fenolikleri içerir ve hücre zarlarının serbest radikal hasarından korunmasına yardımcı olur. Müsli, tahıl ve kahvaltılık gevrek karışımlarından kuru eriği eksik etmeyin.



7. Görmeyi Geliştirir

Kuru erik, sağlıklı görme için gerekli olan vitamin A’nın büyük bir kaynağıdır. Sadece bir adet kuru erik günlük A vitamini alımının %3’ünü karşılar. A vitamini eksikliği olan kişiler gece körlüğü, kuru gözler, maküler dejenerasyon ve katarakt görme eğilimindedirler. Kuru eriği, sağlıklı atıştırmalıklar ve diyetlerinizde ara öğün olarak kullanabilirsiniz.

Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder