Kuruyemiş Hakkında Faydalı Bilgiler

1 Mart 2018 Perşembe

Ara öğünde tüketebilecek en faydalı kuruyemişler



 Yoğun iş hayatı, metropol yaşamı yeme-içme alışkanlıklarını değiştiriyor, ‘atıştırma’ ihtiyacı artıyor. Ana öğün saatleri kaçırılıyor, yemek yeme süreleri kısalıyor. Bu nedenlerle sağlıklı gıda arayışı da doğal gıdalara yönelik ilgi de artıyor. İşte tam bu zamanlarda devreye ‘atıştırmalıklar’ giriyor. Gün içindeki ara öğünler, küçük açlıkları bastırmaya yönelik gıdalar, keyif almak ya da kendini iyi hissetmek için tüketilen pek çok ürün, atıştırmalık ürün kategorisine giriyor. Uzmanlara göre bu gıdalar kan şekerini hızlı yükseltmiyor, dengede kalmasını sağlıyor. Ayrıca kalorisi çok yüksek olmayan yiyecekler oldukları için kilo vermeye yardımcı oluyor. Kuru meyve, fındık, ceviz, badem gibi kuru yemişler, atıştırmalıklardan bir kaçı..




 Peki nasıl oluyor da bu yiyecekler kilo aldırmıyor, hatta kilo vermeye yardımcı oluyor? Sağlıklı atıştırmalıklar kan şekerinin düzenlenmesinde ve kilo kontrolünde oldukça önemli yer tutar. Kan şekerinin düşmesini önleyerek yemek yeme ihtiyacını azaltır. Bu sebepten dolayı o öğünden daha az kalori almış oluruz ve bu da kilo kontrolünde ve zayıflama programında bize yardımcı oluyor. Miktarına dikkat edildiği sürece ara öğün olarak tüketilen kuru yemişin kilo verdirmeye yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. Ara öğün tüketiminin 2 saatte bir yapılmak gerektiğini de uzmanların tavsiyesi..

 Kuru yemiş sektörü son 10 yıldır ‘sağlıklı’ bir dönüşüm yaşıyor. Özellikle gençler tarafından yeniden keşfedilen kuru yemiş, ‘Sağlıklı atıştırmalık’ kategorisinde yeniden konumlanıyor. Türkiye’de kişi başına kuru yemiş tüketimi 3.5 kilogram. Türkiye, İran ve Lübnan ile birlikte, dünyanın kişi başına en çok kuru yemiş tüketilen ülkesi. Çerezlik kuru yemiş sektörünün büyüklüğü yaklaşık 3.6 milyar lira. Sektör her yıl yaklaşık yüzde 10 büyüyor. Kuru yemiş tüketiminin %40’ı ay çekirdeğinden oluşuyor. Yılda 120 bin tona ulaşan bir tüketim var.





Ay çekirdeğini tuzlu fıstık izliyor. Seride antioksidan özelliğiyle öne çıkan çekirdekli siyah üzüm ya da kuru erik de var. Özellikle kuru erik, çok geniş bir kitle tarafından sevildi ve büyük beğeni ile tüketiliyor. Çok net söyleyebiliriz ki kuruyemiş, tüm atıştırmalıklar içinde kesinlikte en sağlıklı atıştırmalıktır.

Kuru yemiş tüketiminde son yıllarda meydana gelen önemli bir değişiklik paketli kuru yemiş tüketiminin artışı. 6 yıl önce paketli ve markalı kuru yemiş pazarı, tüm kuru yemiş pazarının sadece %15’i düzeyindeydi. 2018 yılı itibarıyla paketli pazar %70’e çıktı. Yani kuru yemiş pazarının üçte biri artık paketli gerçekleşiyor.

Hamilelikte kuruyemiş tüketimi nasıldır? Faydaları nelerdir ?


Beslenme faktörü anne ve bebek sağlığı açısından önemli. Bu konuda hamilelik sürecinde, hangi kuru yemişlerden ne kadar tüketilmesi gerektiğini de bilmekte fayda var.

Hamilelikte tüketilecek kuru yemiş miktarı günlük ortalama 25 gram olarak öneriliyor, bunu kısaca bir avuç olarak nitelendirebiliriz. İşte anne adayları için tüketebilecekleri kuru yemişler bebeklere faydaları:

Ceviz: Hamileler için önemli bir besin kaynağı. Bebeğinizin beyin gelişiminin yeterli olmasına yardımcı olmak için günde 3 tam ceviz tüketmeniz mantıklı bir seçim olacaktır.

Antep fıstığı: Protein ve vitamin yönünden oldukça zengin. Günde 10 adet yenen fıstık vücudun yağ ihtiyacını karşılıyor.

Fındık: İçerdiği kalsiyum sayesinde bebeğin kemik gelişiminde önemli rol oynuyor.

İncir: Hamilelikte yavaşlayan sindirim sistemini hızlandırıyor.

Kayısı: Hamilelikte tatlı ihtiyacını karşılarken hassas olan bağırsakları da koruyor.

Kabak çekirdeği: Mineral protein ve içindeki yağ bakımından zengin . Böbrekleri güçlendiren bir besin kaynağı.

Yaban mersini: İdrar yolu enfeksiyonlarına birebir. Sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırdığı için hamilelikte tüketilmesi gereken yiyecekler arasında.

Badem: Her derde deva, içerdiği çinko minerali sayesinde anne sütünü arttırıyor.

Yer fıstığı: İçeriğindeki E ve B Vitaminleri ile fosfor magnezyum potasyum ve sodyum minerallerini bulundurduğu için kemikleri ve kasları kuvvetlendiriyor.

Leblebi: Tokluk hissi yaratıyor. Asit fazlasını alıp mideyi rahatlattığı için hamilelikte yaşanan bulantı ve kusmalara iyi geliyor.

Bu gün pek çoğumuzun severek tükettiği, elinin altından eksik etmediği kuru yemişler üzerinde durduk ve faydalarını öğrendik. Nefis lezzetler, doğanın bize sunduğu bu ufacık gıdaların faydalarını gördük, öğrendik ve şimdi faydalanma zamanı.

Kuru yemişler artık raflarda değil internet mağazalarında. Bu nefis ve faydalı lezzetler online pazarlarda yerini aldı. Sağlıklı atıştırmalıklardan sipariş vermek çok daha kolay. Canınızın çektiği tüm ürünler faydaları ve ürün bilgileriyle internet mağazalarında satışı yapılmakta . Özel lezzetler için linke tıklayarak ürünlere ulaşabilir ve ara öğünlerinizde kolaylıkla tüketebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder