Kuruyemiş Hakkında Faydalı Bilgiler

15 Şubat 2018 Perşembe

Dut Kurusunun Faydaları Nelerdir ?


Dut kurusunun faydaları, dut demir bakımından zengin, idrar söktüren, ödem gideren, bağırsak kurtlarına karşı etkili bir meyvedir. Taze dut ile dut kurusunun arasında önemli farklılıklar vardır. Taze dut toplandıktan sonra bir kaç saatte kimyasal değişime uğradığından, hemen tüketilmesi gerekir. Kış aylarında tüketilmek için, güneş altında kurutulan dutlarda uğradıkları değişim nedeniyle özellikle egzamaya karşı mucizevi bir etki göstermektedir. Kalsiyum ve demir deposu olan dut kurusu, B1, B2 ve C vitamini açısından da oldukça zengindir. Kan yapan ve enerji veren özelliğiyle herkesin tüketmesi gereken bir besindir. İçeriğindeki vitaminler sayesinde kanseri bile engelleyen dut kurusu, çok sayıda rahatsızlığa iyi gelmektedir.

 Dut kurusunun faydaları nelerdir? 

Özellikle egzama oluşumlarını tedavi etme etkisi bulunmaktadır. Damar sertliğini önleme etkisi vardır. Vücuda kuvvet verici bir besindir. Kansızlığı önlemek için tüketilmelidir. Aç karnına tüketildiğinde, bağırsakların çalışmasına ve idrar sökmeye neden olur. Ağızda, bademciklerde, boğaz iltihabında, diş eti hastalıklarında dut kurusu kullanılmalıdır. Öksürüğü kesmek için tüketilir. Karaciğeri kuvvetlendirici etkisi vardır. Ateş düşürücü etki gösterir Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar Aç karnına tüketildiğinde bağırsak kurtlarının düşürülmesinde etkili olur Kandaki iltihaplarda dut kurusu kullanımı Osmanlıların zamanından itibaren Anadolu'da dut kurusu ve yaprakları iltihaplı hastalıklarda kullanılmaktadır. Dut Kurusunun Faydaları Yapraklarında doğal antibiyotik ve antiseptik özellikteki maddelerin bulunması nedeniyle, dut kurusu ve yapraklarıyla hazırlanmış çayla yapılan pansuman, özellikle şeker hastalarının kapanmamış yaralarının iyileştirilmesinde etkilidir. Kanda iltihap olduğunda, dut kurusu kürü uygulanmalıdır. Bu kandaki yüksek CRP değerinin düşmesini sağlar. Egzama yaralarında dut kurusunun kullanımı Ellerinde egzama olan kişiler bunların çatlamasından ve kanamasından rahatsızlık duyarlar. Bu yaralarda dut kurusu kürü kullanılmaya başlandığında, bir kaç günde etkisini gösterir.


Dut kurusu kürünün hazırlanması

 Yarım litre su tencerenin içinde kaynatılır. Bunun içine bir avuç dut kurusu koyulur. Bu karışım 7 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Daha sonra karışım eli yakmayacak kadar ılındığında, egzama yaralarına sürülür. Eller suyun içine de sokulabilir. Eller bir saat kadar yıkanmaz. Sonradan sadece suyla durulanır. Bu uygulama haftada 3 defa yapılabilir. Ancak karışım her seferinde taze olarak hazırlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder