Türk lokumunun tarihi
Osmanlı döneminde saray mutfağının önemli bir parçası olan Türk lokumunun yüzlerce yıllık tarihi bulunmakta. Pers İmparatorluğu'nda M.Ö 226 ve 652 yılları arasında hüküm süren Sasanilerin sıkça tükettiği tatlı 'abhisa', kesin olmamakla birlikte lokumun kökeni olarak biliniyor. Lokum ilk başlarda 'rahat ul-hulküm' yani ‘boğazı rahatlatan’ olarak adlandırılırken geçen süre içerisinde 'rahat lokum' olarak adlandırılmıştır. Ve son olarak günümüz Türkçesi ile birlikte 'lokum' denmiştir.
Anadolu'daki bilinirliği 15. yüzyıldan başlamıştır. 17. yüzyılda ise en popüler zamanlarını yaşamıştır. 18. yüzyıla gelindiğinde ise seyyahlar Avrupa’ya lokumu götürerek ‘Turkish Delight’ olarak tanıtmıştır. Lokum buralarda da popülarite kazanmıştır. Osmanlı'da seri üretim 1777 yılında başlamıştır. İlk başlarda bal, meyve şurubu ve un ile karıştırılarak üretilmiştir. Nişasta ve rafine şekerin icadı ile günümüze kadar tat değişiklikleri yaşamıştır.
Lokum nasıl yapılır?
Lokum sitrik asit, şeker, nişasta, gıda boyası ve aroma ile yapılmaktadır. Şeker suda tam anlamıyla çözüleceği kadar kaynatılır. Sitrik asit ve nişasta ayrı kaplarda çözülmesi için bekletilir. Ardından sitrik asit ve nişasta şekerli su ile karıştırılır. Bu şekilde bir süre kaynatılır. Karışımın içine kaşık batırıldığında yapışkan bir kıvamda olup olmadığı kontrol edilir, nişastalı kaplarda 20 saat civarı bekletilir. Son işlem olarak, sert bir zeminde şekillendirilerek paketlenir.
Lokum çeşitleri
Damak tadı, üretim şekli ve üretim yerine göre birçok farklı lokum çeşidi bulunmaktadır. İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep fıstıklı lokum, atom lokum, gül yapraklı narlı antep fıstıklı lokum, çikolatalı lokum.
Lokumun besin değerleri
Kullanılan malzemeye göre besin değerleri değişmekle birlikte ortalama değerler bulunmaktadır. 100 gram lokumda:
89.28 gr karbonhidrat,
0.12 gr protein,
0.19 gr yağ,
0 gr lif,
0 mg kolesterol,
19 mg potasyum,
5 mg kalsiyum,
0.1 mg demir bulunmaktadır.
Lokumun faydaları
Lokumun bilinen onlarca faydası vardır. İşte lokumun öne çıkan özellikleri:
Bademcik iltihabının azalmasına yardımcı olur.
İçeriğindeki karbonhidrat ile böbrek hastaları için ve kilo almak isteyenler için yararlıdır.
Çıban ve yaralar için muhteşem bir iyileştiricidir.
Lokum, insanlarda kan seviyesini arttırarak birçok problemin önüne geçmektedir.Lokumun faydaları
Lokumun bilinen onlarca faydası vardır. İşte lokumun öne çıkan özellikleri:
Bademcik iltihabının azalmasına yardımcı olur.
İçeriğindeki karbonhidrat ile böbrek hastaları için ve kilo almak isteyenler için yararlıdır.
Çıban ve yaralar için muhteşem bir iyileştiricidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder