Kuruyemiş Hakkında Faydalı Bilgiler

7 Şubat 2018 Çarşamba

Fındık Nasıl Kavrulur ?


Fındık Nasıl Kavrulur ?


Fındık nasıl kavrulur konusundan önce sofralarımıza fındığın nasıl ulaştığına kısaca bir bakalım. Fındık kavurma tarifimizi aşağıda anlatacağız. Fındık bahçeleri büyük ağaçlardan oluşmaz aksine küçük dal şeklinde ocaklardan oluşur. 1 ocak ile 8 arasında değişen dal ağaçlardan meydana gelir. Mart – Nisan aylarında püskül şeklinde çiçeklenmesi olur. Bu süreçte gübreleme yapılır. Mayıs – Haziran gibi fındık koçan şeklinde olmaya başlar. İstenirse bu dönemde de gübreleme ve aynı zamanda ilaçlama da yapılır. Temmuz sonu gibi ocaklar bahçalanır. Yani fazlalık yeni fidanlar kesilir. Bu işlem Ekim – Kasım veya Nisan – Mayıs aylarında yapılırsa daha iyi olur. Bahçe tırpanlanıp temizlenir. Ağustos ayında toplanmaya başlanır. İlk önce ağaçlardan koçanlar toplanıp harmanlarda kurutulur. Patoz adı verilen ayıklama makinelerinde kapçuk (koçan) ve kabuklu fındık birbirinden ayrılır. Harmanlar da tekrar kabuklu fındık kurutulur. Kolonlu çuvallarla alıcıya götürülüp farklı işlemler görmeye başlar. Kabuklu, kavrulmuş, ezme veya çikolatalar da kullanılmak üzere satılır.

Fındık iki farklı yöntemle kavrulur.


Bu iki yöntem kabuğu kırılıp ayrılmış fındıklar içindir.
Çiğ Fındık Nasıl Kavrulur?


İlk olarak fındığın kabukları kırılır ve içleri ayrılır. Kavurmak için ilk yöntem fırında, ikincisi tavada kavurmak.
Tavada Fındık Kavurma


İç fındıkları tavaya koyun orta ateşte karıştıra karıştıra kavurun. Burada dikkat etmeniz gereken yakmamak.
Fırında Fındık Kavurma?


İç fındıkları fırın tepsisine koyun. 200 derecede ısıtılmış fırında kavrulmaya bırakın. Fındıkları ortalama 5 dakikada bir karıştırın. Kabuklar çatlamaya başlayınca daha sık karıştırın. Daha düşük ısıda daha uzun surede kavurabilirsiniz ama bu sefer fındıklar daha çok sararacaktır.


Kavrulan fındıklar ılımaya başlayınca elinizle ovalayarak ayıklayabilirsiniz. Çok fazla bekletmeyin. Kavrulan kabuk nemlendikçe çıkması daha zor olur. Fındık kavurma konusunda aşağıdaki püf noktalarına da bakabilirsiniz.
Fındık Kavurmanın Püf Noktaları:
Fındığı yüksek ateşte kavurursanız içi yanar, düşük ateşte kavurursanız içi çok piştiği için sararır.
Fındıkların kabukları tam çıkmayanları ayırıp robottan geçirerek tatlılarda ve keklerde kullanabilirsiniz.
Tam temizlenenleri de afiyetle yiyebilir veya misafirlerimize ikram edebilirsiniz.



Evde fındık nasıl kavrulur sorunun en basit cevabı tavada fındık kavurma olacaktır. Ev ortamında en kolay fındık kavurma yöntemidir.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder