Kuruyemiş Hakkında Faydalı Bilgiler

18 Şubat 2018 Pazar

Yer Fıstığı - Kabuklu Fıstığın Faydaları Nelerdir ?


Yer Fıstığı, Kabuklu Fıstığın faydaları nelerdir ?


Yer Fıstığı:




100 gramında yaklaşık 490 kalori içermesi ve bununda yaklaşık olarak %45-%50 lik bir kısmının yağlardan ibaret olması yer fıstığının içermiş olduğu protein,vitamin minarel gibi besin öğelerini birazcık gölgede bırakmakta.Vücuda enerji ve kuvvet veren yer fıstığı, cinsel sorun yaşayanlara da yardımcı oluyor; libidoyu yükseltiyor. Gerçekten yağlı tohumlar arasında bizim önerdiğimiz,faydalı diye tabir ettiğimiz omega 3,6,9 yağ setlerini içermesi,bitkisel kaynaklı olmasına rağmen iyi bir protein kaynağı olması açısından iyi bir besin olan yer fıstığı yağ ve kalori içeriği sayesinde faydalı lezzetlerden biridir.












Açıkcası yer fıstığı tüketilebilir burda dikkat edilmesi gerekilen husus tüketim miktarı ve tüketim sıklığı faydalı diyerek tutupta kocaman bir kase tüketirsek o zaman kişinin kilo almasına bile sebebiyet verecektir. Ama kararında yarım avuç bilemediniz 1 avuç gibi tüketirsek bunda hiçbir sıkıntı olmayacaktır. Hatta fayda bile sağlayacaktır.Yer fıstığının tuzlu ve tuzsuz olanı mevcut.Günlük tuz alımını kısıtlamak adına mümkün mertebe tuzsuz olanı tercih etmekte yarar var. Eğer ki kişi tüketebiliyorsa yer fıstığının tuzsuz ve kabuklu olanını tüketirse, yer fıstığının dışındaki kahverengi kabuk lif kaynağı açısından iyi bir alternatif olacaktır.

  • Kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  • Zihinsel ve bedensel yorgunluğu gidermede yardımcıdır.
  • Öğrenmeyi kolaylaştırır. 
  • Kalp sağlığına iyi gelir.
  • Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
  • Başta meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • Kandaki şeker oranını ayarladığı için şeker hastalarına faydalıdır.
  • Yer fıstığı yağı kabızlığa iyi gelir.
  • Gastrit, mide yanması ve ekşimesi şikâyetlerini azaltır.



    Yer Fıstığı Besin Değerleri:

    Karbonhidrat (g) 8.29
    Protein (g) 25.25
    Yağ (g) 48.1
    Lif (g) 10.93
    Kolesterol (mg) 0
    Sodyum (mg) 11
    Potasyum (mg) 660
    Kalsiyum (mg) 40
    Demir (mg) 1.82

Yer Fıstığı Nasıl Kullanılır?

 Yer fıstığı, fıstık ezmesi yapımında kullanılmaktadır. Çerez olarak kavrularak yenmekte, çiğ veya kavrulmuş hali bazı tatlılara kullanılmaktadır. Ayrıca yağ yapımında da kullanılır. Bu yağ margarin yapımında kullanılır. Ayrıca mayonez yapımında, pastanecilikte, hazır salata ve paket yemeklerde kullanılmaktadır. Esasında bu yağ ısıya dayanıklı olduğundan bu gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Ayrıca E vitamini gibi antioksidan bir vitamin içermesinden dolayı kozmetik sektöründe de kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder